Wat te doen tegen spam
Last van spam op je website?
Ken je dat? Allemaal van die Russische reacties op je blog?
Om ervoor te zorgen dat bestaande websites nog beter presteren en beter gevonden worden, vragen klanten mij vaak om hun website te optimaliseren. Een van de punten op de TO-DO lijst is ervoor zorgen dat er geen spam reacties meer op de formulieren komen.
Nu leek het mij leuk om een aantal van die tips met jullie te delen:
1. Gebruik Google reCAPTCHA
Deze methode zorgt ervoor dat spambots niet zomaar je formulier kunnen invullen. Onderaan het formulier verschijnt een vakje waarin een bezoeker moet aanvinken dat hij of zij geen robot is.
2. Geen fan van CAPTCHA’s of reCAPTCHA’s
Dan kun je er altijd voor kiezen om in plaats daarvan de honeypot-methode te gebruiken.
Honeypots zijn kleine stukjes code die worden gebruikt om spambots te vangen door een verborgen formulierveld alleen aan spambots te presenteren. Deze stukjes code doen twee dingen:
– Ze geven een nep-formulierveld weer die spambots invullen. Omdat de bots niet menselijk zijn, denken ze dat dit normale velden zijn en vullen het formulier in. Honeypot herkent dit en markeert de inzending direct als spam.
– Blijf verborgen voor mensen: Honeypots blijven verborgen voor menselijke gebruikers, zodat ze nooit weten dat er een nep-formulierveld is. Dit betekent dat normale gebruikers hier geen last van hebben!
3. De meest simpele
Stel een controle vraag! Door een simpele vraag onderaan je formulier te plaatsen zoals ‘3 + 7=‘ kan je de meeste bots omzeilen omdat er maar 1 goed antwoord voor is.
4. Is jouw blog puur informatief?
Heb je een blog waarin je puur informatie deelt en verder geen reactie daarop hoeft te hebben? Dan kan je de reacties gemakkelijk uitschakelen. Door in WordPress naar Instellingen > Discussie te gaan, kan je gemakkelijk het reactieveld op je blogs uitschakelen. Op deze manier hebben eventuele spammers of spambots geen kans om je blog te vervuilen.