Website versnellen

5 tips om je website te versnellen

Als het gaat om de laadsnelheid van pagina’s, telt elke seconde. Uit onderzoek van Google blijkt namelijk dat wanneer laadtijden toenemen van één naar drie seconden, dat de kans op een bounce (dat de bezoeker de site verlaat) met 32 ​​procent toeneemt. Als de pagina vijf seconden nodig heeft om te laden, stijgt de kans op een bounce met 90 procent.

Met andere woorden, als je pagina’s niet binnen een paar seconden worden geladen, vergroot dit aanzienlijk de kans dat bezoekers je site verlaten. Bovendien, als je webpagina’s traag zijn, kan dat je vermogen om betrokkenheid en conversies te stimuleren, schaden.

Paginasnelheid speelt ook een cruciale rol in Search Engine Optimization (SEO). Google houdt rekening met een groot aantal factoren bij het bepalen van de rangschikking van webpagina’s. (Zie hier een artikel over hoe je jouw SEO kunt verbeteren)

Snelheid is echter een belangrijk ranking signaal voor zowel desktop- als mobiele zoekopdrachten.

Een andere reden waarom paginasnelheid belangrijk is, is omdat het de perceptie van jouw merk door consumenten kan beïnvloeden. Als het laden van je webpagina’s te lang duurt of als er iets misgaat tijdens het proces, kun je er onprofessioneel uitzien en kan jouw website onbetrouwbaar lijken.

Als je een zeer effectieve website wilt hebben, moet je je daarom concentreren op het optimaliseren van de paginasnelheid. De eerste stap om dat te doen, is uitzoeken hoe jouw pagina’s momenteel presteren.

Hoe meet je de snelheid van je pagina?

Voordat je wijzigingen aanbrengt op jouw site, moet je de prestaties van jouw webpagina’s meten. Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om de paginasnelheid te testen en te meten. Twee populaire oplossingen zijn Pingdom Website Speed ​​Test en GTmetrix, dit zijn beide beginnersvriendelijke opties.

We raden je echter aan om te beginnen met Google PageSpeed ​​Insights. Dit is een gebruiksvriendelijke tool waarmee je de snelheid van jouw webpagina’s op zowel desktop als mobiele apparaten kunt meten en testen. Bovendien kan het je helpen ervoor te zorgen dat jouw site voldoet aan de prestatiebenchmarks die vereist zijn voor plaatsingen met hoge zoekresultaten.

Om PageSpeed ​​Insights te gebruiken, voer je eenvoudig de URL in van de webpagina die u wilt testen in het tekstveld en selecteert u de knop Analyseren.

Google PageSpeed ​​Insights analyseert vervolgens de inhoud op jouw pagina en geeft deze een score op een schaal van 0 tot 100. Onder jouw score vind je een lijst met suggesties voor manieren waarop je de laadsnelheid van de pagina kunt verbeteren.

1.

Verklein je afbeeldingen

Afbeeldingen spelen een enorm grote rol in de snelheid van jouw website. Het zijn vaak erg grote bestanden, wat ervoor kan zorgen dat je site (veel) langzamer wordt. Dus eerste stap die je moet nemen, is om je afbeeldingen te optimaliseren door ervoor te zorgen dat ze de juiste grootte of bestands-type hebben. Door te grote afbeeldingen kan het laden van de pagina lang duren. Begin met het verkleinen van afbeeldingen met online tools of in fotoshop. Het converteren van afbeeldingen naar het webp formaat kan de bestandsgrootte van de afbeeldingen erg verminderen, dit kan óók met online tools gedaan worden zoals het verkleinen van de afbeeldingen.

Als je eenmaal de juiste afbeeldingsbestands-typen en groottes heeft, kun je ervoor zorgen dat de code die je gebruikt om ze te implementeren ook goed is. Zorg er in het bijzonder voor dat je lege src-codes voor afbeeldingen vermijd.

Bij HTML ziet de afbeelding-code er zo uit:

<img src=””>

Als er geen bron tussen de aanhalingstekens staat (achter “src=”), doet de browser een verzoek aan de directory van de pagina of aan de pagina zelf. Dit kan voor onnodig verkeer naar je servers zorgen en zelfs gebruikersgegevens beschadigen. Gelukkig is er een gemakkelijke oplossing om dit op te lossen, voeg het bestands pad toe van de afbeelding die je wilt gebruiken, of verwijder de extra tags helemaal.

2.

Verklein en combineer je bestanden

De code moet compact zijn, waardoor het belangrijk is om onnodige inspringingen, regeleinden of spaties te verwijderen. Veel overbodige add-ons en plug-ins kunnen ook worden gebruikt om dit voor beginners mogelijk te maken.

De beste plaats om te beginnen is met jouw HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden. Dit zijn uiterst belangrijke bestanden, omdat ze het uiterlijk van jouw site bepalen. Ze dragen ook bij aan het aantal verzoeken dat jouw site doet wanneer een gebruiker deze bezoekt. Je kunt dit aantal verminderen door je bestanden te “verkleinen” en te combineren. Dit verkleint de grootte van elk bestand en het totaal aantal bestanden. Eén CSS bestand laadt namelijk sneller dan 5 of 6.

Dit is vooral belangrijk als je een templated website builder gebruikt (Bijvoorbeeld WordPress). Deze maken het gemakkelijk om een website te bouwen, maar ze creëren soms rommelige code die jouw site aanzienlijk kan vertragen. Het verkleinen van een bestand omvat het verwijderen van onnodige opmaak, witruimtes en code. Aangezien elk onnodig stukje code bijdraagt aan de grootte van je pagina, is het belangrijk dat je extra spaties, regeleinden en inspringingen verwijdert. Dit zorgt ervoor dat jouw pagina’s zo slank mogelijk zijn. Het combineren van bestanden is precies zoals het klinkt. Als jouw site meerdere CSS- en JavaScript-bestanden bevat, kun je deze combineren tot één. Er zijn verschillende manieren om bestanden te verkleinen en te combineren, en als uw site op WordPress draait, maken plug-ins het proces vrij simpel.

3.

Gebruik lazy-loading

Lazy-loading is een goede manier om de laadtijd van een website te verkorten. Het zorgt ervoor dat afbeeldingen pas geladen worden wanneer dit nodig is.

Wanneer je op een pagina belandt, zie je het logo en misschien de slider afbeelding. Maar de foto’s onderaan de pagina zie je nog niet. Die zie je pas als je naar beneden scrolt. Lazy-loading zorgt ervoor dat deze afbeeldingen pas worden ingeladen wanneer je er naar toe scrolt. Zo hoeft de pagina niet alles in één keer te laden en dat scheelt weer laadtijd. Hierdoor wordt je pagina lekker snel!

4.

Webhosting

Zorg ervoor dat je een webhosting pakket hebt op een snelle server. Iedere server is anders omdat er zoveel verschillende applicaties zijn. Iedere applicatie draait het beste op een bepaalde server. Zo werkt dat ook met websites.Helemaal de bom werkt met een Linux server omdat deze geschikt zijn voor het hosten van WordPress websites. Zo kunnen wij altijd snelle hosting, en uiteindelijk snelle websites, aan onze klanten bieden.
Neem contact met ons op voor meer informatie over hosting.

5.

Plugins

Last but not least: plugins! Plugins zijn super handig voor het bouwen van een WordPress website maar ze kunnen ook voor problemen zorgen. Heb je te veel plugins op je website draaien? Dat kan je website erg traag worden.

Ook zijn er plugins die van zichzelf veel rekenkracht vragen en daarom de laadtijd van een website kunnen verlengen. Let daarom goed op welke plugin je gebruikt en zorg ervoor dat je alleen een plugin gebruikt als het ECHT nodig is!

Misschien kan je je wijziging wel doorvoeren met CSS of Javascript en hoef je geen plugin te gebruiken. Dat is altijd beter.

Zullen we jouw website ook

versnellen

?